Alle dagtilbud og skoler i Middelfart Kommune arbejder med TOPI.
TOPI er en forkortelse for Tidlig Opsporing og Indsats.
Vi har altid fokus på, om børnene trives, men med TOPI-redskabet sikrer vi en regelmæssig og systematisk vurdering af alle børns udvikling. TOPI vurderingen bliver lavet i januar og september måned hvert år. God trivsel fremmer glæden ved livet, giver en positiv identitet, giver lyst til at lære og fremmer den sociale tilknytning og ansvarlighed overfor andre.
Alle børn sættes i grøn, gul eller rød position ud fra en fælles vurdering blandt de pædagoger, der er omkring det enkelte barn i hverdagen.
Grøn position – Barnet trives.
Gul position – Der er tegn og signaler på, at barnets trivsel ikke er i balance. Her er der behov for at undersøge, om vi skal handle på en anden måde. Det kan være ved at lave justeringer i barnets hverdag - både hjemme og i dagtilbuddet. Som forældre vil I blive inddraget i et aktivt samarbejde. Ind imellem kan der være behov for at udvide samarbejdet med andre fagpersoner omkring sproglig udvikling, motorisk/fysisk udvikling eller andet.
Rød position – Barnet er i en udsat position og barnets trivsel er udfordret i en svær grad. Her er der behov for at et tæt og aktivt samarbejde med jer forældre og ofte i et udvidet samarbejde med tværfaglige ressourcepersoner, som for eksempel en socialrådgiver, sundhedsplejerske eller psykolog. Målet er, at vi i fællesskab sætter ind, så barnet igen kommer til at trives godt.
Kernen i vores arbejde med trivsel er:
- At vi tidligt sætter ind, når der er ubalance i trivslen
- At forældre er barnets vigtigste ressource som vi aktivt samarbejder med
- At vi udvider samarbejdet, når det er nødvendigt for barnets trivsel og læring for eksempel med en tale/høre konsulent, en sundhedsplejerske eller psykolog.
Det er nemlig i den helt tidlige indsats, at vi – sammen med jer forældre – har de bedste muligheder for, at få et barn tilbage i god trivsel så hurtigt og problemfrit som muligt.
I sidste ende handler det om at alle børn skal kunne mestre deres eget liv og være aktive og ligeværdige deltagere i stærke og sunde fællesskaber.